primera reunió
Ahir va tenir lloc la primera reunió del grup de treball que va néixer a partir de l’acord unànime del ple municipal del 16/7/20. Fem memòria: ERC-AM i JuntsxCat-Units pel Masnou presentaren una Declaració institucional per a la recuperació del servei d’urgències al CAP del Masnou. Concretament l’acord tercer implicava la creació d’aquest grup de treball.
Alcaldia CAP El Masnou CatSalut covid el masnou erc-psc govern alcaldia ICS junts Lideratge llibertat masnou pacte pacte de la vergoña Participació Pla reactivació reptes salut salut masnou seguretat urgències urgències masnou
TERCER ACORD.- Constituir un espai o un grup de treball que es reuneixi de forma periòdica, i que sigui integrat per alcaldia, regidoria de salut, responsables de salut de cada grup municipal, direcció del CatSalut i l’ICS, responsables en la línia estratègica de coordinació de serveis assistencials de la TASAC i representació d’entitats ciutadanes vinculades a l’àmbit de la salut. Seria un espai per compartir projectes i iniciatives on fluís la informació directa des d’una perspectiva integral i de treball en xarxa, amb la finalitat que aquesta coordinació millori l’atenció de salut a la ciutadania.
Declaració Institucional per a la recuperació del servei d’urgències al CAP El Masnou (16-07-2020)

Quines propostes fem per la propera reunió del grup de treball?
- Proposem una espècie de faqs (preguntes més freqüents) on es respongui els dubtes potencials dels usuaris de l’atenció primària al nostre poble, en relació al nou model de l’atenció primària, ja que la percepció actual és negativa, per manca d’una política de comunicació adequada.
- Demanem una memòria d’activitat d’atencions a urgències en els darrers anys per franges horàries i per dies, amb el nivell de complexitat corresponent. Una societat ben informada pot prendre millors decisions.
- Interlocució directe a través del grup de treball actual, més obert a l’opinió ciutadana.
- Demanem seguir reforçant la salut pública establint fórmules de coordinació i col·laboració interinstitucional des del món local.
- Demanem una implicació de la Taula de Salut Comunitària com a mediadora entre CatSalut i ciutadania, i facilitadora de la comprensió dels aspectes més organitzatius i tècnics del nou pla de l’atenció primària (PLANUC i ENAPISC).
- Demanarem informació sobre l’atenció pediàtrica amb la intenció de reclamar majors recursos.
Com es va desenvolupar la reunió del Grup de Treball?
Aquesta primera reunió va servir per escoltar principalment les propostes dels representants del CatSalut i l’ICS. Inicialment van abordar les dades rellevants relacionades amb la gestió de la pandèmia, i després el relat va anar dirigit al futur de l’atenció primària, a través de les línies apuntades en el Pla nacional d’urgències de Catalunya (PLANUC, 2017).
Des del CatSalut es va explicar la proposta 7×12 (12 hores d’atenció d’urgències de 8-20h, 7 dies a la setmana) pel CAP El Masnou, així com el desplegament dels Centres d’Urgències de l’Atenció Primària (CUAP) com a centres de resolució, amb millors mitjans i recursos humans que els Punts d’Atenció Continuada. El CUAP referent de la nostra vila és el de Badalona.
La directora va fer una defensa de l’enfortiment i la transformació de l’atenció primària que s’estava fent actualment i que tindria continuïtat en el futur. Concretament va parlar de noves partides pressupostàries cap a l’atenció a residències del nostre poble, l’atenció a la cronicitat com a prioritària (insistint amb l’apoderament d’infermeria) i la transformació de l’administratiu que seria un Health Assistant (atenció personalitzada a l’usuari en temes de salut i gestions per descarregar el personal clínic). Va parlar de la bona acollida que havien tingut les consultes electròniques (e-consulta) efectuades per més de 3.000 usuaris. Finalment va parlar de recuperar tant la presencialitat als CAP com l’atenció domiciliària (els usuaris tindrien el mòbil personal de la feina dels seus referents clínics).
Des de l’ICS es va explicar que infermeria es podria dedicar més al pacient, gràcies a que el Health Assistant (agent de salut a nivell administratiu) descarregaria de feina i simplificaria l’assistència.
Què passarà amb l’atenció urgent fora de l’horari anunciat de 8 a 20h?
061, que es troba en connexió amb el SEM, personal especialitzat que valoraria cada cas a través de la història clínica de l’usuari, per acabar activant la resposta més adequada per a cadascú.
torn de preguntes i dubtes dels representants veïnals, dels partits i de la TASAC.
La Plataforma Veïnal Urgències 24h va defensar que la ciutadania dels tres pobles, a través de la recollida de signatures, estava entossudida amb la defensa de la recuperació de les urgències 24h i que malgrat que les actuacions que havia escoltat li semblaven bé, no resolien la proximitat ni la facilitat d’atenció que tenien les urgències 24h abans de la pandèmia.
Els diversos grups municipals, amb diversos matissos, varen demanar explicacions davant la percepció de sentir-se desvalguts per part de la ciutadania, reclamant una salut de qualitat i de proximitat, i a la vegada, alguns grups mostraven la desconfiança vers la política duda a terme pel departament de salut.
El nostre grup municipal va voler insistir en la necessitat d’una adequada política de comunicació per part de /Salut, explicant a la ciutadania aquells beneficis que el CatSalut i ICS defensaven de forma tècnica en la reunió. Vam recordar que fins al moment, la percepció no era aquesta i la prova estava en la mobilització veïnal que hi estava havent. Insistíem en la necessitat de convèncer, no als polítics, sinó a tots els usuaris dels tres pobles.
JuntsxCat-Units pel Masnou
Un membre de la TASAC va dir que primer de tot s’havia de saber quina era l’activitat nocturna de 20 a 8h, per tal de ponderar el sentiment actual de pèrdua i expectatives de la ciutadania. Va reclamar que es fes confiança als planificadors sanitaris i als equips de salut i va defensar els CUAP com a centres que donen una resposta resolutiva i necessària.
Una altra persona de la TASAC va fer èmfasi en què la cartera de serveis s’ha d’apropar a la gent i el repte és que les propostes s’entenguin. Hi ha la idea que el ciutadà està desamparat i s’ha de poder respondre amb una medicina que amb ajuda de la tecnologia sigui més resolutiva, pròpia del segle XXI.
La gerent del CatSalut (Metro Nord) va expressar que entenia les pors que generen els canvis. Això també va passar segons va dir amb el canvi de model de metges de poble a equips d’atenció primària, i el temps ha demostrat que va ser un encert, en qualitat i resolució.
Hem avançat molt en recursos… Hem de prestar un bon servei. (…) Recullo el pla de comunicació, per generar seguretat. El canvi aportarà molt en positiu. El PLANUC va ser un pla de consens… I hem de ser sostenibles no només amb recursos econòmics, sinó també amb professionals. Avui presentem una ampliació de recursos al CAP El Masnou.
Gerent CatSalut
Finalment l’alcalde va finalitzar la reunió del grup de treball, defensant que és necessari continuar amb aquest debat, a nivell de demandes i aclariments en properes reunions del grup. Va insistir que és important que es facin les millores anunciades, però que s’ha de continuar amb la recuperació de les urgències 24h, perquè garanteixen agilitat i proximitat. Va aclarir que en el moment que es normalitzi la pressió sanitària i es resolgui la pandèmia, espera recuperar-les.