Tota política local requereix de la capacitat d’entesa, de negociació i de consens, davant d’opcions polítiques amb idees diverses. Malgrat que hi pugui haver un govern municipal majoritari, les polítiques locals s’han de poder conduir de forma dialogant i col·laborativa amb l’oposició i la ciutadania, i sobretot davant de projectes que van més enllà d’un mandat i que tenen a veure amb un projecte de vila que haurem de compartir tots plegats.

En aquest sentit, certes propostes de l’actual govern no van en sintonia amb aquest esperit de governança compartida i marquen punts estratègics que van més enllà d’aquest mandat que finalitza el 2023, i que tenen conseqüències futures. Quines?
- Modificacions puntuals del Pla General d’Ordenació Urbanística (PGOU) que es troben en procés d’aprovació definitiva: representen canvis molt importants a nivell de serveis, densificació, impacte mediambiental, etc.;
- Pacificació de l’N-II (amb un avantprojecte municipal presentat el 16/9/21): una oportunitat de reforçar els orígens del nostre poble de cara mar, redefinint el seu caràcter mediterrani i mostrant una cara més sociable i sostenible.
- Expropiació del pati del Casino per esdevenir la Plaça de la Vila: el propietari ofereix un espai obert i no està d’acord amb l’opció del govern. La decisió presa unilateralment pot acabar tenint un elevat cost per a tots nosaltres, si un tribunal decideix que en comptes de poc més de 300.000€, ens costa 3 milions €!;
- El pulmó verd del Parc Vallmora;
- La fi de la concessió del Port Nàutic;
- etc.
Aquests són alguns dels punts estratègics que requereixen el més ampli consens possible.
Un Projecte de Vila requereix d’una estratègia compartida, no només per part dels grups polítics, sinó també confiant plenament amb la societat civil, que dona sentit a la cosa pública.
Ens cal debatre i compartir una agenda estratègica pels propers deu anys, que pugui assolir un consens ciutadà el més ampli possible, i al mateix temps complir els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de Nacions Unides. Principalment l’ODS 11 que parla de ciutats i comunitats sostenibles (promovent polítiques locals sostenibles, planificació i disseny de l’espai, finançament equitatiu de les iniciatives municipals, reduir vulnerabilitats, potenciar transport públic, accés a l’habitatge, etc.).
Amb aquest esperit, proposem iniciar un grup de treball al Consell de la Vila, per tal de fugir de visions partidistes o interessades. Entenem perfectament que cada partit polític, i ERC i PSC especialment per estar a govern, té un projecte pel Masnou més o menys a llarg termini. No ho posem en dubte. El que pensem és que potser ja és hora de fer participar a tothom qui vulgui a repensar el nostre futur, ara que estem en emergència climàtica i allò que era acceptable fa 10 o 20 anys, ara ja no ho és…
Amb quin objectiu? Fer possible diagnosticar els punts clau, a partir dels quals s’iniciaria un procés participatiu obert a tot el poble i a les realitats diverses de cada barri.
És moment de fer POLÍTICA, entenent que tothom en fa …
Per fer créixer el nostre poble, ens hem de nodrir de tot el talent que tenim i debatre totes les propostes que puguin sorgir. La intel·ligència compartida és la millor eina per fer un poble més lliure, més democràtic, més inclusiu, més pròsper.
El futur del Masnou pels propers 10 anys depèn de tothom que vol un poble ple de vida!