El dia 1 de setembre de 2021 es va alliberar de peatges la C-32 i l’autopista va passar a ser gestionada per la Generalitat de Catalunya.
Quan ens vàrem presentar a les eleccions municipals del 2019, teníem clar el què volíem.
“Treballarem en la pacificació de l’N-II per fer possible recuperar la façana marítima i reivindicar la gratuïtat del peatge de l’autopista C-32.”
Programa Electoral Municipals 2019. Proposta 206.
Durant molts anys, la ciutadania del Maresme (a través d’entitats com Preservem el Maresme i Recuperem Baix Maresme, entre altres) s’ha mobilitzat per aconseguir l’alliberament del peatge de la C-32 i la pacificació de l’N-II.
A l’octubre de 2020 es va presentar el Pacte de Mobilitat Sostenible del Maresme,
en el qual es posava èmfasi en les següents idees força:
- Millorar la funcionalitat de la C-32 a partir dels canvis sobre la mobilitat que significarà l’alliberament del peatge, afavorint la connectivitat i reconfigurant aquesta via per permetre captar el trànsit que actualment utilitza la xarxa local o vials urbans, ajudant a la pacificació de la mobilitat urbana cap a un model de mobilitat més segur i sostenible.
- Transformar l’actual N-II en una via més cívica que es complementi amb l’urbanisme de l’entorn i amb una millora de la permeabilitat de la façana litoral.
- Millorar la xarxa local per als desplaçaments interurbans interns de la comarca permetent descarregar les travesseres urbanes de trànsit de pas.
- Fomentar la connectivitat en bicicleta i a peu al llarg de la comarca.
- Millorar l’oferta i el temps de viatge en transport públic, completant la xarxa ferroviària així com potenciant el transport públic per carretera.
- Afavorir l’eficiència energètica i la reducció dels impactes ambientals en el conjunt de les xarxes de mobilitat.
En el ple municipal de novembre de 2020 els Grups Municipals de Fem Masnou i la CUP presentaren una moció per a la pacificació de l’N-II, que no va ser aprovada pels vots contraris dels partits de govern d’ERC i del PSC. Recordem que en ella s’exposava la necessitat de concretar els canvis d’ús de l’N-II en el seu pas pel Baix Maresme, iniciant-se un procés participatiu que fos obert a les diverses opcions de transformació i reivindicant-se una xarxa ciclable integrada.
Quatre mesos més tard, el març d’aquest any 2021, els alcaldes dels municipis del Masnou, Premià de Mar, Vilassar de Mar i Cabrera de Mar van subscriure de forma consensuada un comunicat sobre la futura configuració de l’NII pacificada. En ella es defensava un tram urbà, de dos carrils de circulació de vehicles, una via ciclable i un espai d’ampliació de voreres i d’espai per a serveis; i en el tram interurbà, d’una via ciclable i un màxim de tres carrils de circulació de vehicles.
I s’instava a la Generalitat d’iniciar actuacions immediates i exprés de pacificació en el tram urbà dels quatre municipis un cop quedés alliberada la C-32.
La Generalitat a l’agost va facilitar més detalls sobre l’immediat futur de la mobilitat a l’N-II i la C-32, que es resumeix en els següents punts:
- Actualment en el tram de Masnou a Premià la C-32 canalitza el 76% del trànsit del corredor i la N-II el 24% restant. I que a partir d’avui es preveu que l’autopista canalitzarà el 85% de trànsit interurbà en el corredor fins a Calella. Es calcula que la reducció de trànsit a l’N-II al Baix Maresme serà d’entre el 25% i el 40%.
- Es proposen inicialment fins a sis nous possibles enllaços a l’autopista i completar-ne dos més. Val a dir que d’aquests sis, ens afectarien dos: un seria a l’actual zona de parada de l’autopista que queda a prop del parc arqueològic Cella Vinaria de Teià, zona on conflueixen els municipis de Teià, Masnou i Alella, i l’altre enllaç seria a la carretera de Teià.
- S’afirma que habilitar nous accessos a la C-32 permetrà la pacificació de l’N-II i es proposa una integració urbana de l’N-II en l’àmbit del Baix Maresme consistent en apostar per la “integració urbana” de la nacional i proposa actuacions com la incorporació d’un carril bici continu. També valora una ampliació de les voreres i els espais de serveis, que comportarien una reducció de la secció viària i una consegüent reducció de la velocitat màxima.
- Es prioritza el consens amb tots els ajuntaments, a l’hora de fer els canvis proposats.
Totes les mesures futures han d’anar alineades amb el compromís inalterable amb l’Agenda 2030 i l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). La preservació del territori en el context de canvi climàtic, requerirà adaptació i mesures de mitigació (ús de transport públic no contaminant, mitjans de transport amb poca petjada ecològica, transformació del litoral, etc).
Pensem que hi ha marge de maniobra en la confecció de l’N-II a nivell local, i per aquest motiu caldria arribar a consensuar amb la ciutadania les decisions a adoptar, en el marc d’un Projecte de Vila més ampli, que posi a debat el Model de Poble.
Això no és incompatible amb la iniciativa del govern municipal, qui té un avantprojecte del Camí Ral. Només pretenem defensar la postura que estem davant d’una oportunitat per fer un camí de vida, obert i a la mesura de les persones. I per això hem de consultar què volen elles, quines possibles propostes tenim damunt la taula…
Ens reconforta que l’Ajuntament hagi pres amb determinació una solució col·laborativa amb els pobles veïns, i hagi arribat a consensuar un full de ruta.
Les coses importants s’han de fer amb sentit. Esclar, si realment ens les creiem. Creiem que la participació ciutadana pot decidir sobre allò que redefinirà el nostre poble i l’acostarà als nostres orígens de vila marinera?