Tal com deixàrem constància en el nostre programa electoral (punts 55-60), els barris són vertebradors de la nostra vila i és on s’hi troben les associacions que treballen per la transformació i millora del Masnou. Per aquesta raó fèiem una forta aposta per una política de més proximitat i més rellevància pels barris: un òrgan participatiu de barri o la necessitat d’un Pla de Desenvolupament de Barris.
Entenem que aquests àmbits de participació duen a la creació d’assemblees o consells de barri, que haurien de ser els veritables llocs d’aprenentatge democràtic, de debat, d’escolta pública dels problemes, necessitats o oportunitats que es presenten al barri, amb un únic fi: el bé comú.
A què contribuirà?
A l’apropament real de la gestió dels assumptes públics entre el govern municipal (a través d’un regidor de barri), les entitats del barri i les persones residents. La participació veïnal faria possible consensuar mesures per a la millora de la qualitat de vida i la prosperitat del barri.
Amb un millor diagnòstic a nivell territorial, tindríem un pla de desenvolupament del barri més acurat i consensuat (que ens permetria la identificació de les necessitats de l’entorn i les alternatives per satisfer-les).
També cal afegir que aquests òrgans de participació de barri han de permetre enfortir el teixit comunitari, fomentant les relacions entre entitats que hi treballen i la cohesió social a través de la cooperació veïnal. Aquests vincles socials ens han de permetre aprofitar l’experiència i el talent de les persones que hi viuen. I finalment, aquest teixit comunitari actuaria com a promotor de civisme, benestar, solidaritat i prosperitat, i a la vegada de prevenció de vulnerabilitats socials.
Entenent que la política s’ha d’orientar al benestar de les persones i a fer més fàcil el seu rol de participació social, cal que facilitem eines que implementin veritables polítiques de barri. Això vol dir crear la figura de regidors de barri, donar veu i vot en les decisions que els afecten (a persones residents, associacions de veïns i veïnes i entitats), dotar als barris de locals socials i també de pressupostos per dur a terme les accions consensuades.
Si volem dinamitzar el teixit associatiu i fer que les associacions puguin treballar de forma coordinada i més eficient, haurem d’apostar per la seva interconnexió a través d’algun òrgan que tingui un estatus institucional. Atenent que tots aquests aspectes requereixen de consensos amplis, pensem que el Consell de la Vila, pot ser un bon lloc de debat, per crear un grup de treball.

Justament per a conèixer l’opinió i escoltar als nostres veïns i veïnes, hem iniciat la campanya “Fes sentir la teva veu”. Ho fem a través d’una enquesta anònima, amb reunions de treball i el porta a porta que ens tindrà ocupats sis mesos.
L’objectiu: aconseguir 100 idees de millora pel Masnou. Això ens permetrà conèixer el batec de cada barri, cadascun amb les seves necessitats i propostes de futur. Escoltarem tothom i fruit d’això farem propostes al govern.